понеділок, 7 травня 2018 р.




Афганістан- буде вічно жити в короткім слові "Пам’ять"

 19 лютого 2019 року в Новоодеській районній дитячій бібліотеці було проведено для учнів 7-х класів ЗОШ №2 урок мужності "Відлуння Афганських гір...". Бібліотекар читального залу Г.М. розповіла дітям про ту далеку війну та запропонувала переглянути документальний фільм "Хроніка війни в Афганістані, рік за роком". Завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки Завгородня Л.М. провела презентацію "Я буду вічно жити в короткім слові "Пам'ять"..." про афганців-новоодеситів, які не повернулися з війни. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять про загиблих земляків, вони завжди житимуть у нашій пам'яті.
      На заході була присутня поетеса Акальмаз Т.О.. Тетяна Олександрівна прочитала присутнім свої нові вірші, які було написано напередодні: "Навіть браття", "Вклоніться матері афганця" присвячений Тамарі Іванівні Сіваченко - мамі загиблого воїна -афганця Юрія Сіваченка, колишнього учня ЗОШ №2 та вірш "Юрію Сіваченко присвячується".






14.02.19  в Професійному Аграрному Ліції відбувся урок  пам’яті « Бойовими дорогами Афганістану», присвячений 30- річчю виведення радянських військ з Афганістану. Ведуча заходу бібліотекар  Л.М. Завгородня відзначила, що за роки афганської війни загинуло 3280 чоловік, більше 8000 було поранено. 62 уроженці Миколаївщини загинули в боях, серед них 3 – новоодесити. Студенти переглянули електронну презентацію «Я буду вічно жити в короткім слові пам’ять», яка розповідає про Олександра Прокопчука, Юрія Сіваченка та Дальєва. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих земляків. До заходу було оформлено книжкову виставку «На їхню долю випала війна».











Напередодні дня визволення Новоодещини від німецько-фашистських загарбників, 16 березня 2018року в приміщені районного краєзнавчого музею для учнів 6-х класів ЗОШ№2 було проведено годину історичної пам’яті «Мужність і героїзм визволителів Новоодещини». 
17-18 березня 1944-го, 74 роки тому, наш край було визволено від загарбників і на рідну землю прийшов довгоочікуваний мир. В залі музею бібліотекарями було оформлено книжкову виставку «Новоодещина між відступом та звільненням: 1941-1944 рр.»
Завідуюча музеєм А. О. Владикіна нагадала учням, яку дату будуть відзначати жителі Новоодеського району 17 березня і наголосила, що скільки б не пройшло років, наш святий обов’язок знати і пам’ятати сторінки нашої історії, пам’ятати якою величезною ціною дісталася перемога над ворогом. Немеркнучою славою вкриті імена наших земляків, які піднялися на боротьбу із загарбниками. 7,5 тисяч новоодеситів воювали на фронтах Другої Світової Війни. Земля Новоодещини дала Батьківщині 8 Героїв Радянського Союзу, кавалера 3-ох орденів Слави.
Бібліотекар Новоодеської районної дитячої бібліотеки Г.М. Бутенко розповіла дітям про те, як звільняли Новоодеський район від фашистів в результаті проведеної Березнегувато-Снігурівської військової операції. Як вічна пам’ять, свідок тих далеких героїчних і трагічних подій, височить на лівому березі Південного Бугу в Новій Одесі на Кургані Слави пам’ятник Сталевому Солдату.
Бібліотекар юнацького відділу Новоодеської Центральної районної бібліотеки Н.М. Мосензова провела для учнів огляд літератури, представленої на книжковій виставці.
Завідуюча відділом обслуговування ЦРБ Л.М. Завгородня більш докладно зупинилась на книзі нашого земляка В.А. Кузьева «Героизм и трагедия на юге Прибужья: (август 1941г. - март 1944г.)» і запропонувала увазі присутніх кадри кінохроніки про визволення нашого краю та міста Миколаїв.
На завершення заходу, завідуюча районного краєзнавчого музею А.О. Владикіна  познайомила учнів з експонатами кімнати Бойової слави. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув при визволені Новоодещини. Вічна слава і світла пам’ять загиблим.

В безсмертя ступали хоробрі орли –
Сини однієї родини,
За наш рідний край у боях полягли
Над Бугом, в степах України.
В. Ніцак
















Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Кіборги вистояли, не вистояв бетон» , — фраза, яка назавжди вписана у сучасну історію України. Бої за Донецький аеропорт — одні з найзапе...