четвер, 24 жовтня 2019 р.

BookFest - 2019

25 вересня 2019 року в місті Нова Одеса на базі міської бібліотеки –філії  Новоодеської ЦБС в партнерстві з  Миколаївською обласною бібліотекою для юнацтва відбувся обласний Фестиваль молодіжної книги «BookFest: екологічний парламент». Він проходив під гаслом «Збережемо природу та водні ресурси рідного краю» і  мав на меті привернути увагу громадськості нашого краю до проблем збереження навколишнього природного середовища, унікальних природних об’єктів – джерел, річок, криниць, виховання екологічної культури у підлітків та молоді, поваги до культурної та історичної спадщини, з метою популяризації читання серед учнівської і студентської молоді, залучення юнацтва та молоді до користування бібліотеками. Адже ніщо за своєю силою переконання та впливу на свідомість не може зрівнятися з книгою.
Біля пам’ятного місця Новоодещини – Кургану Слави, гостей з обласної бібліотеки для юнацтва зустрічали працівники центральної районної бібліотеки.
На урочистому відкритті фестивалю учасників та гостей хлібом-сіллю вітали  директор Дронова Т.А., завідуюча відділом культури, молоді і спорту райдержадміністрації Тищенко О.В., бібліотекарі, учні ЗОШ №3, волонтери, партнери, громадськість міста.
Святкового настрою учасникам  фестивалю додали виступ учнів 1-А класу ЗОШ №3 з танцем «Ромашки» під керівництвом вчительки Лисенко І.І.. та пісні «Ми-українці»  у виконанні директора міського краєзнавчого музею Данелюк Л.В..
Цікавою для присутніх була екскурсія музеєм сільськогосподарського товариства ім. Т.Г. Шевченка, яку провела Андрєєва О.М. –інспектор відділу кадрів. В глядацькій  залі учасників фестивалю привітала директор обласної бібліотеки для юнацтва Ткаченко Наталія Вікторівна. Свято продовжили юні екодозорці  під керівництвом вчителя біології  ЗОШ №3 Костюка М.В.. Під час імпровізованого засідання Екопарламенту піднімались глобальні проблеми зміни клімату, забруднення навколишнього середовища та збереження водних ресурсів.
Презентацію районної естафети «Збережемо річку Південний Буг для майбутніх поколінь» провела директор ЦБС Дронова Т.А.. Вона зазначила, що естафета була загальносистемною – пройшла у всіх населених пунктах Новоодещини та мала практичне значення: розчищені джерела, впорядковані береги річки Південний Буг. Естафета була передана громаді Вознесенського району, в с. Дорошівка. Розпочали ми її з пониззя – місця,  де річка впадає в лиман і сподіваємось, що  завершиться вона біля  її витоків, аж на Хмельниччині.
Партнерами  проведення естафети є спеціалісти Миколаївського міжрайонного управління  водного господарства. На заході була присутня представник Новоодеської експлуатаційної дільниці ММУВГ інженер Григоренко Є.В.. У своєму виступі вона підкреслила важливість проведення спільних заходів зі збереження та відновлення довкілля, надала цікаву інформацію про екологічний стан  водних ресурсів Новоодещини.
Досвідом  своєї діяльності з відновлення природних джерел та криниць поділилась з присутніми бібліотекар Троїцької сільської бібліотеки-філії Федоренко Р.А..
Учасники «BookFest» поринули в зону релаксу душі. Адже дуже важлива не тільки екологія довкілля, а й екологія душі. Запам’ятались виступи Миколаївських та місцевих поетів: Ткаченко Н.В., Ніцака В.Д., Пісковець К., Свірської Т.Д., краєзнавця Бойчук С.В., учасників Миколаївської студії «Фотокрок»:  Сайковської Л.О., Верстюк І. та Дар’єва В.. Родзинкою святкової програми став виступ бібліотекаря ЦРБ Михайлової Л.М. із власною гуморескою.
Активних учасників фестивалю було відзначено грамотами та подяками.
Далі на всіх чекала екскурсія бібліотекою,  яку провела бібліотекар юнацького абонементу Мосензова Н.М., та презентація діяльності міської бібліотеки-філії та творчої, креативної особистості завідуючої Василевської Т.М., яку провела  зав. відділом методичної та бібліографічної роботи ЦРБ Кухар А.В..
В читальній залі бібліотеки розгорнулася автограф-сесія від миколаївських поетес Іванової (Ткаченко) Наталії та Свірської Тетяни, краєзнавця, автора книг історичної тематики Бойчук Світлани.
Обрати собі до смаку майстер –клас учасники фестивалю могли  у лаундж – зоні:
- майстер-клас з апсайплінгу «Екосправи», який  проводила бібліотекар ЦРБ Черкашина Т. В., старшокласники на гості навчилися раціонально використовувати старі, вже непотрібні речі, робити з них потрібні дрібнички;
- поетичний майстер–клас з юною поетесою, ученицею ЗОШ №1 - Ксенією Пісковець, на якому вона не тільки декламувала вірші грецькою мовою, а ще й демонструвала невеличку колекцію власних картин;
- майстер-клас з виготовлення квітів з тканини «Квітка – диво рукотворне»  від завідуючої науково-методичним відділом Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва - Бринкіс І. В.;
- етномайстер-клас з виготовлення ляльок – мотанок та виставка творчих робіт народної майстрині Новоодещини  Малік О.П..
Захопила всіх охочих гра-естафета «Дерево» від нашої гості з Миколаєва, провідного методиста Драгуновської  Н. В., на якому учасники демонстрували свої знання сучасної літератури.
Активну участь юні учасники фестивалю взяли в еко-квесті від фахівця МОБЮ Алієва А. Р. «Зеленими стежками Миколаївщини».
Людно було біля книжкових виставок «Так лікує сама природа», «Дари природи в нашому житті», «Живої природи душа промовляє» оформлених в бібліотеці, де були представлені книжки як сучасних українських авторів, так і місцевих поетів і прозаїків, їх прикрашали дари природи – овочі і фрукти.
Юнаки та дівчата залишали свої побажання природі на пелюстках «квітки-побажань», розміщених на різних локаціях фестивалю.
Завершився захід проведенням  флеш-мобу «Молодіжна книга єднає серця».
Ми щиро вдячні нашим партнерам голові ТзДВ ім. Т.Г. Шевченка Середі В.М., спеціалістам господарства Середі Л.О. та Андрєєвої О.М.,  директору ЗОШ №3 Грич А.Л., вчителям Лисенко І.М., Костюк М.В., Данилець М.М., учням за допомогу та активну участь у проведенні фестивалю. 





















Немає коментарів:

Дописати коментар

  «Кіборги вистояли, не вистояв бетон» , — фраза, яка назавжди вписана у сучасну історію України. Бої за Донецький аеропорт — одні з найзапе...