понеділок, 10 лютого 2020 р.

Мистецький вечір родини відомих скульпторів Макушиних

7 лютого завдяки сучасним мультимедійним технологіям в Інтернет-центрі Центральної районної бібліотеки за допомогою Скайп-зв’язку старшокласники Новоодеської ЗОШ №1, директор ЦБС та бібліотекарі ЦРБ стали учасниками зустрічі з відомою на всю Україну сім’єю скульпторів Макушиних, яка проводилась в обласній бібліотеці для юнацтва. Зустріч була  присвячена  85-річчю з дня народження корифея сучасного мистецтва Миколаївщини, скульптора Макушина Юрія Андрійовича. Його ім’я тісно пов’язане з нашою рідною Новоодещиною, адже він разом зі своєю дружиною Інною Вікторівною є творцями візитівки нашого міста - пам’ятника Сталевому Солдату на Кургані Слави. 
Зустріч була дуже цікавою та пізнавальною. Старшокласники дізналися, що Юрія Андрійовича в Миколаєві інакше як магістром скульптури не називають. Мало не половина пам’ятників та скульптур в місті - справа рук "повелителя" кам'яних брил, а на багатьох вулицях міста є будинки з меморіальними дошками, які він створив. Чимало його творінь стали знаними й улюбленими в нашому краї. Але, мабуть, найбільш відомою є скульптура Сталевого солдата у нашій Новій Одесі. Ця робота стала знаковою для всієї області. Мистецтвознавці називають її взагалі однією з кращих у відображенні подвигу солдатів Другої світової війни. Дружина скульптора  поділилася спогадами та історією створення всім відомого пам’ятника, присутні дізнались багато цікавої інформації щодо виготовлення та його встановлення. 3 роки оформлялась документація та виготовлялась сама скульптура Сталевого Солдата. Спочатку скульптура була виготовлена з глини, а потім зварювались окремі частини пам’ятника з нержавіючої сталі – цей матеріал вибрали як символ воїнської стійкості і незламності. Виготовлялися деталі на трьох миколаївських заводах, а потім це все збиралось в одне ціле на заводі «Океан». В цеху трудились і день і ніч. Гриміло залізо, спалахувало полум’я аргонної зварки. І так 17 діб.  Пам’ятник вмістив в себе 17 кілометрів зварювальних швів. Сталеву 25-тонну скульптуру доставили в Нову Одесу річники баржею, а потім везли вулицями Кашперівки до Кургану. Місцеві жителі засипали пам’ятник весняними квітами -  тюльпанами та бузком. Висота насипного Кургану Слави близько 25 метрів, земля завезена з 459 братських могил області. Біля підніжжя монумента знаходиться гранітна стела з найменуванням двадцяти армій, кавалерійських, механізованих, танкових корпусів та прізвищами їх воєначальників, а також частин Чорноморського флоту, що звільняли прибузький край.
Продовжує справу батьків їхній син Віктор Юрійович. Він -скульптор та соліст камерного оркестру старовинної і сучасної музики “ARS NOVA” Миколаївської обласної філармонії, розповів чому вирішив піти шляхом своїх батьків і як у його житті з’явилася музика, про свої роботи, поділився творчими планами на майбутнє.
Від імені новоодеситів бібліотекар юнацького абонементу ЦРБ Мосензова Н.М. привітала сім’ю Макушиних з ювіляром та  подякувала за чудову зустріч, за їхнє мистецтво та побажала творчої наснаги та подальших успіхів і здобутків.










1 коментар:

  1. As reported by Stanford Medical, It's really the one and ONLY reason women in this country live 10 years longer and weigh on average 19 kilos lighter than us.

    (And really, it has NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and really, EVERYTHING to do with "HOW" they are eating.)

    P.S, What I said is "HOW", not "what"...

    Tap on this link to reveal if this easy test can help you release your true weight loss potential

    ВідповістиВидалити

  «Кіборги вистояли, не вистояв бетон» , — фраза, яка назавжди вписана у сучасну історію України. Бої за Донецький аеропорт — одні з найзапе...